Hur hinner man utan att ha dåligt samvete eller slå knut på sig själv?

Oavsett vart man är i livet är det nog få som tycker att dygnets timmar räcker till. Inklusive jag själv. Denna vecka trollade jag på något sätt ihop nära 9 timmar träning vilket känns fantastiskt, eftersom det är mer än vad jag kräver av mig själv just nu.  För tillfället jobbar jag långt mer än heltid, jag reser mer i jobbet, har en ny roll, min man är numera pendlare och hemma mindre, hundens dagmatte bor på andra sidan stan (inte optimalt i rusningstrafik!) och hela Sverige lider av allmän D-vitaminbrist. Ja, ni fattar. Så ser pusslet ut helt enkelt. Men hur går det ihop då? Utan att ha dåligt samvete eller slå knut på sig själv? Jag har inget svar på vad som funkar för andra, men tog mig en funderare kring hur jag själv får ihop det och här kommer mina tips:

 • Sätt upp ett realistiskt mål när det gäller träningen. Hur mycket skall du sova, jobba, uppdatera sociala medier, nätverka, transportera dig och umgås med andra? Finns det någon tid kvar? Fundera på vad som är viktigast för dig. Att sätta upp ett mål som man aldrig når upp till är minst sagt dränerande och naggar ditt självförtroende. Själv har jag sänkt förväntan på mig själv något jämfört med tidigare år.
 • Transportlöpning. Oavsett om det gäller till jobbet, för att hämta/lämna barn eller hund, transportera sig till simhallen eller för att köpa en liter mjölk. Spring! Träning som blir av är bättre än den som inte blir av, så är det bara. Hur lång tid tar det att ta bilen till affären jämfört med att springa tur och retur?
 • Träna före jobbet.  Kommer det ofta något oväntat mellan dig och träningen på eftermiddagen är morgonträning ett alternativ. Du kanske inte kan få till det tuffaste passet när klockan är 6 på morgonen, men ändå. Även fast det är döden när klockan ringer 5:40, försöker jag få till ett simpass på morgonen per vecka. Ibland blir det två :).
 • Lunchträning. Har du preppat lunch som du kan ta i farten har du kanske tid kvar att unna dig ett lunchpass. Jag försöker köra ett lunchpass 1 gång i veckan. Jag önskar jag kunde göra det varje dag, för energin jag har på eftermiddagen är helt annan!
 • Det finns inga dåliga väder. Kan man bara springa när det är fint väder blir det inte många pass gjorda om man bor i Sverige. Bare in mind!
 • Hitta ditt sätt där du laddar batterierna bäst. Det är lätt att tänka att en social och pratig person är extrovert. Tur att jag förstår bättre när jag blivit äldre. Jag har ett stort behov av att vara ensam och ta det lugnt för att kunna ge mycket av mig själv i både sociala sammanhang och på jobbet. Jag har ett jobb där jag ofta pratar inför folk och det är min uppgift att höja energin i rummet. Sedan i höstas har jag även personalansvar för en gruppering vilket kräver en extra dimension av lyhördhet och engagemang (vilket är både utvecklande och roligt). Jag värdesätter att ha lite tid ensam och det var därför jag började yoga. Tyvärr kommer jag inte iväg så ofta som jag borde!
 • Ha ett flexibelt schema. Nej, mitt schema är inte optimalt upplagt och jag följer inte någon plan slaviskt just nu. Det där som kallas livet pågår och rätt vad det är händer det att man får boka av eller boka om. Det är inte hela världen! Försök byta dagar istället för att stryka pass.
 • Kvalitet framför kvantitet: Lever man med en partner som inte är lika träningstokig som en själv, kan man hamna i ett moraliskt dilemma. Ska jag stanna hemma eller skall jag ”förverkliga mig själv” genom att sticka ut en sväng? Jag är ju trevligare om jag rastat benen osv. Det är högst individuellt hur man väljer att göra här. Vi har generellt två väldigt självständiga liv vid sidan av det gemensamma så detta är sällan ett problem här 🙂 Jag tycker dock det är rätt härligt att ha en bokad kväll i veckan som är paxad för varann, gemensam middag och häng.

Okej, det ser ju så lätt ut när man ser det i en tjusig lista sådär. Men sanningen är att det finns saker jag också väljer bort. 

 • TV-tittande: Om vi bortser från nyhetsmorgon och Bron tittar jag knappt på TV eller serier. ALLS. Den står på emellanåt, men det är skillnad att höra bruset och slaviskt följa TV-tablån, tycker jag. (Eller gör man ens det när det finns play-tjänster?) Jag kategoriserar mig i kategorin ”vi som inte tittar på TV” helt enkelt.
 • Det mest miljövänliga alternativet som transportmedel: Det fanns en tid då jag cyklade mycket mer än vad jag gör nu. Det ger mig lite dåligt samvete att jag ofta väljer bilen för att få ihop hämtning, lämning av hund, kundmöte, träning, handling osv.
 • Matlagning: Jag önskar att jag kunde säga att jag storhandlar varje vecka, gör matlistor och storkok på söndagar. Men icke. Det är inte så att jag inte tycker att mat är viktigt, tvärtom. Jag är noga med vad jag stoppar i mig (80 % av tiden i alla fall) och äter gärna råvaror i sin renaste form. Hel- och halvfabrikat hittar ni inte i vårt hem :). Men jag orkar bara inte ägna söndagen åt denna planering och därmed hamnar vi lätt i träsket ”vad ska vi äta idag?”. Resultat –   alltid mycket simpelt på veckodagarna. En matig sallad som svängs ihop på en kvart är vanligt förekommande här. På helgen blir det helt annorlunda.
 • Umgänge på veckodagarna: Jag vet inte hur vanligt det är att träffa vänner flera dagar i veckan om man inte gör det  inom ramen för sitt intresse. Jag träffar ju folk såklart, eftersom jag tränar med mina kompisar flera gånger i veckan. Men de vänner jag känner från annat sammanhang träffar jag sällan på vardagarna.
 • Ett perfekt städat hem: Vårt hem är städat på söndagar :). I takt med att veckan går och X antal träningsväskor packas upp och packas om, tvätthögen växer och blöta handdukar hängs upp så ser inte vårt hem ut som ett inredningsmagasin precis. Men det får vara okej!
 • Tid framför spegeln: Jag har med åren effektiviserat tiden jag behöver ha framför spegeln med säkert 100% 😉 Det är inte viktigt för mig att vara flawless, en tillräckligt bra version av mig själv räcker mer än väl!

Är det en uppoffring? Nej, jag tycker inte det. Men allt har sin tid och detta funkar just nu. Jag är så nyfiken hur ni andra gör! Har ni några grymma lifehacks som jag kan få ta del av? Ge mig gärna!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *