Löpträning efter graviditet, när??!

Jag har gjort mycket rätt men det är ändå det som blivit galet som fokus hamnar på, tyvärr…

Jag löptränade långt in i graviditeten efter rådet av min barnmorska ”Du kan springa så länge du inte känner ett tryck nedåt”. Såfort jag kände trycket slutade jag springa. Tankarna far nu runt, sprang jag ändå förlänge? Borde jag slutat tidigare? Tankar bryter ner mitt självförtroende, kommer jag ens kunna bli en löpare igen?

I fredags sattes punkt för ovissheten och osäkerheten kring min återhämtning. Jag var på återbesök hos Team hälso & friskvård och träffade Madelene, deras naprapat och Jakob, deras personliga tränare. Jag fick öppna mitt hjärta och berätta i detalj hur kroppen svarat under min rehab. Min största farhåga är att dra igång förtidigt och dra på mig något långvarigt. Det finns gott om skrämsel historier om både framfall och inkontinens… där vill jag inte hamna.

Först blev jag undersökt av Madelene. Hon förklarade hur bäckenbotten hänger ihop med coren och berättade om vikten av att alla delar gör sitt jobb. 

Hon kontrollerade min delning av magmusklerna. Under graviditeten delar sig de främre magmusklerna, bindväv och annat i området kring naveln för att skapa plats åt barnet. Efter förlossningen behöver musklerna och bindväven tid att läka och hitta tillbaka till sin position där de kan skydda mina inre organ och skapa en stabil core. 

Min delning är på god väg att läka ihop men behöver enligt Madelene hanteras som ett sår och få tid att läka ihop. Med rätt hjälp och utan onödig belastning i form av plankor och bra kontakt med de djupa magmusklerna kommer ”såret” snart vara läkt. Nu gäller det för mig att fortsätta traggla mina ryggliggande magövningar och hela tiden kontrollera att de djupa magmusklerna används. Madelene gav mig tipset att magen ska bli platt och inte bullig vid ansträngning. Hon visade exakt hur jag kontrollerar om den är platt och gav mig övningar som jag kan göra i vardagen.

Därtill fick jag gott om tips och råd för att veta när det är dags att börja löpträna.

Efter Madelenes undersökning fick jag träffa Jakob som skräddarsytt ett till mig träningsprogram efter Madelenes uttalanden. Med hans hjälp ges jag möjlighet att bygga upp styrkan i kroppen. Jag fick ett lexikon av övningar som belastar mig på rätt sätt och stärker min kropp. Jag klev därifrån med vetskap om läget kroppen befinner sig i, att jag har en bit kvar innan jag är helt löpbar igen men att jag nu så smått är redo att kliva närmare mig själv som löpare och swimrunner.


Må gott,

/Emma

En reaktion på ”Löpträning efter graviditet, när??!

  • Hej,
    Kul att du är på banan igen och klokt att du bygger upp kroppen sakta. Kan du inte dela med dig av några övningar?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *