Crawlkurs – utrustning

Swimrun nästa? Är du en av dom som börjar sin första crawlkurs med siktet inställt på nästa swimrunsäsong? Då kommer här ett inlägg du inte får missa!

Det är många som hoppar på tåget nu, bassängen kryllar redan av förväntansfulla supermans och women som kommer ta nästa swimrunsäsong med storm, men. Nu har ni en hel bassängsäsong framför er att sätta crawlens alla moment. I detta inlägg kommer jag inte djupdyka i teknik, tvärtom. Jag kommer hålla det så ytligt som på utrustningsnivå.

Vad behöver du köpa inför din nybörjarkurs och vilka varumärken ska användas för att smälta in?

För visst är vi alla lite ytliga, vem vill vara den enda som har en badmössa med fästa blommor på, men om alla har det då skulle jag också haft det…

För att klara sig med basen så behövs inte mer än:

 1. baddräkt eller badbyxor
 2. simglasögon
 3. badmössa

Men vilken modell eller varumärke bör du välja?

 1. Baddräkt (lämnar badbyxan till någon annan då jag aldrig testat enbart badbyxa, hade säkert gjort succé men…). Välj alltid en så tajt baddräkt du bara kan. Delar den rumpan i två så sitter den bra, se även till att den är ordentligt tight upptill annars kommer du skopa in vatten och får kämpa emot ett onödigt motstånd.Det finns inte så många affärer som har roliga baddräkter så köp på nätet, jag handlar mina från Wiggle. De har bra utbud och bra priser och är snabba på returer. För det optimala är att beställa 2 olika storlekar, testa och sen skicka tillbaka de som inte passar. Passformen är A och O när det kommer till baddräkt – så behåll aldrig någon du tvivlar på vid första mötet, den kommer aldrig bli din favvo.För mig som är lång och hyfsat smal av naturen är det svårt att hitta rätt storlek. Antingen så passar de från axel till gren men är på tok förstor runt om eller vise versa. För er som har samma problem som jag vill jag rekommendera TYRs modeller som heter ”tieback” de har knyt i ryggen så du kan justera bredden på baddräkten.
 2. Simglasögon  – De jag trivs allra bäst med de här från Zoggs. De sitter skönt och inte för hårt samt att glaset anpassar sig efter hur ljust det är. Såå skönt när man simmar ute en sommardag och simglasögonen förvandlar sig till ett par solglasögon.
 3. Badmössa – Lägg inga pengar på någon speciell, snart har du hundratals mössor och hoppar du på en crawlkurs så får du oftast en mössa. Jag brukar matcha runt lite olika beroende på baddräkt 🙂 MEN! Se till att använda badmössa oavsett om du har kort eller långt hår, för hår mellan fingrarna är så äckligt!

Vill du redan från start kita upp dig med alla simningens prylar ska du även köpa:

  1. Paddlar
  2. Dolme
  3. Fenor

  Jag har valt mina grejer med omsorg och ställer höga krav:

  1. Paddlar – sätts på händerna med syfte att kunna dra ett kraftfullare drag. Med hjälp av paddlar kan du hjälpa tekniken lite på traven, det blir lättare att känna hur du sätter i handen i vattnet och även hur du ”tar tag” i vattnet under draget, typ styrketräning för simmare. Har du aldrig simmat med paddlar innan så köp ett par som slutar precis utanför fingerspetsarna. Det är förödande för axlarna med förstora paddlar. Du kommer bara få ont och inte orka dra hela draget, så var ödmjuk! Vissa föredrar välvda paddlar, jag föredrar platta och kör idag uteslutande med dessa.
  2. Dolme – en flytkloss som sätts mellan låren och används bäst tillsammans med paddlarna för att ”haka av” bensparken och låta benen bli hängande efter kroppen. På så sätt kan du enbart fokusera på överkroppen, benen blir stilla utan bensparken och du får en bra träning för rotationen i höften i samband med armtaget. Här finns det dolmar i alla olika storlekar beroende på hur mycket flytkraft du vill addera. Jag fullkomligt älskar denna. Den är något tjockare på mitten mot andra dolmar jag testat och passar mig super.
  3. Fenor – till skillnad från paddlarna och dolmen som tränar överkroppen får du här möjlighet att ge benen sitt. Styrketräning för ben och core där fokus ligger på att hitta bensparken och i ett högre tempo hitta ett lugnare armtag. Du också ger dig själv ett bättre vattenläge, vilket gör det lättare för dig att koncentrera dig på detaljer av din simning. Bryt ut delar som draget under vattnet, höftrotationen eller varför inte isättningen av handen i vattnet. Fenorna ger dig tid att känna efter. Jag diggar dessa, de har bra tyngd i sig och ger min benspark en riktig omgång. Samtidigt ökas farten och längderna passerar ruskigt fort, det är kul!

  Se till att fråga, fråga och fråga om du undrar något. All lycka till i bassängen! Hoppas vi ses 😉

   /Emma

   Kommentera

   E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *