Mitt misstag: fel storlek på våtdräkten hämmar löpningen

I år har det fullkomligt exploderat av våtdräktsalternativ för swimrun. Varför, finns det ens en marknad för det undrar somliga?

Många tycker det är skönt med en frontzippad dräkt. Dels för att den är lättåtkomlig och enkel att dra ner själv, men också för att bröstkorgen vidgas framåt och inte bakåt när lungorna fylls med luft. En frontzippad dräkt kommer därför med största sannolikhet att kännas friare vid häftig andning. Att ha en frontzippad dräkt gör troligtvis att du kan behålla en bra hållning i löpningen, medan du med en bakzippad dräkt som stramar ”framifrån” lätt blir kutryggig och får framåtroterande axlar.

Förutom frontzippad dräkt har det lanserats mer löpdynamiska dräkter med annat (stretchigare och tunnare) neopren som dock har sämre flytkraft. Vissa märken kallar denna för instegsdräkt medan andra marknadsför den (och tar betalt) som en avancerad och snabb tävlingsdräkt anpassad för löpning.

När vi var på läger med Ullis och Markus Torgeby pratade jag och Markus just om att springa i våtdräkt. Hur fel dräkt kan påverka löpdynamiken och hur för hög kompression kan försämra syresättningen av musklerna.
Jag fick mig en tankeställare – jag har nämligen själv upplevt att jag har svårt att andas, trots att jag haft min frontzippade kedja neddragen. Jag har också känt större tendenser till mjölksyra när jag löpt, speciellt i backar, och framförallt har jag känt att mina höftböjare varit ovanligt slitna och nästan lite ömma efter tävling.

Efter viss analys har jag insett att jag haft fel fokus när jag valt swimrundräkt. Initialt tänkte jag rätt genom att satsa på en frontzippad dräkt, men därefter blev nära allt fel och jag undrar hur många som tänkt som jag där ute.

Traditionellt skall nämligen våtdräkter för simning sitta som ett andra skinn och det utgick jag ifrån när jag köpte min dräkt för swimrun. Jag spanade in damstorlekarna eftersom jag anser mig se ut ”som en tjej” i kroppen. Jag provsimmade och valde en dräkt med hyggligt tjock neopren för värme i vattnet och bra flytkraft. Men provsprang jag i den? Nej.

Med facit i hand har mina höftböjare fått jobba extra hårt eftersom neoprenet över rumpan varit tight och oflexiblelt. Kompressionen över låren var överdriven hämmade syresättningen. Jag inser också att jag inte har sådana där långa ben och nätta axlar utan herrmodellerna passar min kropp mycket bättre. Jag gjorde misstaget att välja en dräkt som var optimal för simning utan att överväga vilken påverkan mitt val skulle ha på löpningen, som ju faktiskt är upp mot 80-85% av distansen av ett swimrunlopp.

Mina råd till dig blir sammanfattningsvis:

 • Provspring i din dräkt! Helst långt!
 • Prova både herr- och dammodeller. Det gäller både om du är man eller kvinna. Måttet gren-nyckelben skiljer sig avsevärt.
 • Väljer du mellan två storlekar, välj den större. Det skall kännas bekvämt att springa och dräkten skall inte hämma ditt rörelsemönster eller ha överdriven kompression.
 • Är du rädd för att frysa kan du i en större dräkt få plats med ett underställ i ull under.
 • I alla tävlingar jag startat har risken för överhettning varit ett större problem än nedkylning.
 • Måste du kompromissa med flytkraften? Det finns andra sätt att öka flytet, t ex med liggunderlag i strumpor och på låren eller ett par neoprencalf. Läs mer om det här.

Lycka till och se till att gå på flera våtdräktsprovningar. Mingla är alltid kul 🙂

Må väl!

3 reaktioner på ”Mitt misstag: fel storlek på våtdräkten hämmar löpningen

 • Japp! Skönt att få det bekräftat av proffs. Själv är jag nybörjare på simning och swimrun. Jag var lite snål förra året när jag skulle köpa våtdräkt, ville inte investera så mycket eftersom jag inte visste hur mycket jag skulle använda den. Också lite feg för att jag var rädd att frysa, ville alltså ha lite tjockt gummi. Jag upplever att min Orca S5 är tunn och smidig runt axlarna vilket är jättebra. Den ger mig bra flythjälp och jag fryser inte i vattnet. Men tjock och styv över höfter och lår. Det känns riktigt tungt och segt när jag försöker springa lite fortare. Kanske skulle jag också ha valt en storlek större. Nu funderar jag på att uppgradera till en dräkt med öppning fram, tunnare runt ljumskar och höfter.

  • Om nu har möjlighet att låna och prova från någon annan en gång, så kanske det är en god idé! Lycka till i våtdräktsdjungeln! 🙂

  • S5 är inte gjord för swimrun så det är därför du upplever den som oflexibel över höftböjarna. Det är en ren simvåtdräkt och ganska bökig att springa i. En större storlek gör ingen skillnad, utan välj en modell anpassad för swimrun istället.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *