Formtoppning, såhär når jag superkompensation!

Nuså. Nu är det snart dags. Dags för tävling. Igen.

Jag fullkomligt älskar det, redan en vecka innan är jag som ett barn inför julafton. Jag har tränat bra det senaste veckorna och kroppen går från klarhet till klarhet, allt stämmer. Farten har hittat in i kroppen och uthålligheten vet jag sedan tidigare att jag kan lita på. Även de sista dagarna har träningen flutit på precis som planerat. Jag lättade upp från två pass om dagen, ett sim och ett löppass från och med igår och kommer ha en skön vilodag så här dagen innan Höga Kusten swimrun. Förhoppningsvis ligger formtoppen precis runt hörnet!

DCIM100GOPROG0452683.

Foto från en skog nära hemma.

Det är olika för alla men jag får bäst utväxling av att träna hårt upptill två dagar innan tävling. Det är såklart mycket individuellt, allt beror på hur lång återhämtning du har. Det är det absolut svåraste i formtoppningen. Återhämtningstiden baseras på din nuvarande form. Bara för att du behövde ett visst antal timmar för återhämtning förra året kan det vara en helt annan tid som behövs i år. Våga lita på din magkänsla!

Sista veckan inför tävling får min kropp känna på fart. Träningen består av pass innehållande tryck och kraft, lite mindre malande uthållighetsträning. Fokus ligger på att väcka kroppen och bomba på med intervaller och snabbdistans. Jag vill ha spända musklerna som är på sin vakt, men en pigg och spänstig kropp som inte känns nertränad. En balansgång…

När kroppen bjuds på vila inför tävling ska den precis hinna pusta ut, men inte hinna tappa trycket.

Flummigt kanske ni tycker, ja kanske men tror ni hänger med på vilken känsla jag vill ha i kroppen. Det finns många teorier om just formtoppning och uppladdning inför tävling men själva kontentan är att kroppen ska hinna återhämta sig efter en hård träningsperiod utan att tappa tempo. Vet du inte hur din kropp reagerar på olika metoder, börja tävla och testa dig fram 😉

”Därför är de sista dagarnas förberedelse inför tävlingsdagen avgörande för hur du kommer att lyckas när det gäller. En reducerad träningsmängd ger muskulaturen tid till återuppbyggnad och gör att mängden av en speciell typ av fettsyra lättare kan lagras i muskulaturen, för att sedan användas som energi i muskelarbetet”Runners World

Det finns tre faser för att nå formtoppning; belastning, återhämtning och sist och viktigast men absolut svårast att pricka, superkompensation.

Belastningen skapas genom hård träning, då bryts kroppen ner och försätts i stress. Kroppen går direkt därefter in i  återhämtningsfasen och reparerar den skada och stress du skapat. Precis när kroppen pustat ut och läkt belastningen så inträffar magin; superkompensation. Om du belastar kroppen igen just när återhämtningen är klar så har du maximal utväxling och kroppen kan ge svar på tal = Superkompensation inom träningslära. Det är här jag ser mig själv vara i morgon (håll alla tummar och tår för att jag kalkylerat rätt).

För om du belastar kroppen innan återhämtningen är klar kommer du bara känna dig tung och sliten… Men vila inte för länge för då sänker kroppen garden och är inte längre redo för hårdare belastning.

Balansgång, balansgång och återigen balansgång. Men vi lär oss aldrig om vi inte tränar och testar 😉
Må gott,
/Emma

DCIM100GOPROG0402626.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *