Utrustning swimrun – Dolme, neopren calves, rörisolering eller kanske liggunderlag?

Vad är egentligen optimal utrusningen för swimrun? Jag går ofta runt innan tävling och spanar in olika lösningar. Ofta blir jag förvånad över allas kreativitet kring flythjälpmedel. Men vad ska du egentligen välja och vad är bäst?

De flythjälpmedel som används mest frekvent idag är: dolme, neopren calves, rörisolering och /eller liggunderlag. I detta inlägget diskuterar Robert Wallbert, Magnus Myhrborg och vi på swimrunbloggen hur våra tankar och funderingar gått och hur kom vi fram till de flythjälpmedel vi tyckte var bäst och som vi använder idag.

Men först en introduktion av själva utrustningen:

Vad är en dolme?
”Dolme är ett flythjälpmedel som tävlingssimmare använder i sin träning när de simmar arm. De är vanligtvis gjorda av hårdplast och då fyllda med luft, eller tillverkade i skumgummi. Man placerar dolmen mellan låren för att ge armarna större belastning samtidigt som benen hålls flytande. Dolmar av plast kan vanligtvis fyllas med vatten i olika mängd så att flytförmågan hos dolmen regleras, och simmaren upplever då skillnaden genom att benen trycks mer eller mindre uppåt. Dolmar används ofta i kombination med handpaddlar. Simmare som har ont i knän kan med fördel använda dolme, eftersom benen då får vila” Källa

Du ser Roberts röda dolme på bilden nedan:

Foto: Linda Dahlhöjd Robert Wallbert sliter i den sista uppförsbacken på GBG-swimrun

Foto: Linda Dahlhöjd
Robert Wallbert sliter i den sista uppförsbacken på GBG-swimrun

Vad är neopren calves?
”Som extra flytkraft längst ner på kroppen ger calves extra stor effekt. Som kompression calfs ger dom mycket bra stöd till vadmuskulaturen. Förebygger skador och stel muskulatur. Graderat tryck som ökar hastigheten på blodströmmen tillbaka till hjärtat. Reducerar anhopning av slaggprodukter i arbetande muskler. Förbättrad syresättning av arbetande muskler. Mindre trötta och stela ben.
Skyddar smalbenet vid löpning i snårig terräng” källa På bilden nedan ser ni Magnus Myhrborg och hans swimrunpartner i schyssta neopren calves:

Foto: World of swimrun Magnus Myhrberg och hans swimrunpartner under Stockholm swimrun i både neopren calves från Zone3 och dolme.

Foto: World of swimrun
Magnus Myhrborg och hans swimrunpartner under Stockholm swimrun i både neopren calves från Zone3 och dolme.

Vad är rörisolering?
 Rörisolering har inte sitt huvudsyfte som swimrunutrustning men många använder det ändå som flythjälp under swimruns. De klipps till och ser ut nästan som fotbollskydd till framsida vad och fästs mot vaden med hjälp av kompressionsstrumpor.
Rörisolering används framförallt till: Rör som är utsatta för omgivningstemperaturer har en risk att drabbas av vattenånga som kondenserar på rörytan. Rörisolering kan förhindra kondensbildning, eftersom yttemperaturen av isoleringen kommer att variera från yttemperaturen på röret” källa

Vad är liggunderlag?
Vanliga klassiska liggunderlag som används vid tältning m.m. De skiljer inte mycket från rörisolering. Skillnaden är att de är platta samt att det oftast är något tunnare än rörisolering.

Här nedan ser ni Robert Wallbert och hans supersnabba kompis Michael Zantelid med liggunderlag under sina kompressions calves:

Foto: Linda Dahlhöjd Här ser ni Robert Wallbert och Michael Zantelid med liggunderlag under kompressions calvesen.

Foto: Linda Dahlhöjd
Här ser ni Robert Wallbert och Michael Zantelid med liggunderlag under kompressions calvesen.

Robert Wallbert började simma på äldre dagar (enligt honom själv men när är man egentligen äldre?). Han använder helst dolme vid swimrun men oftast dolme i kombination med liggunderlag i kompressions calves. Han framhäver att hans val att använda dolme beror på att den ger honom ett helt annat lugn i simningen än vad t.ex. bara liggunderlag gör.

”Det är viktigt att hjälpmedlet konserverar så mycket energi som möjligt under simningen så benen får vila inför de utmanande löpningarna”

Den absolut främsta anledningen till varför han valt dolmen är flytläget, som blir högre med dolme än med t.ex. liggunderlag. Robert målar upp bilden av att dolmen ger honom ett mycket bättre flow i simningen, där han kan slappna av ordentligt.

Men han ser även två nackdelar med dolme. Den första är att det är ett extra moment vid växling. Där du riskerar att tappa värdefulla sekundrar. Robert har tränat mycket växlingar och har lyckats reducera tidsåtgången till gränsen att det är värt att använda dolme. Den andra nackdelen  med dolme är att den skapar ett större motstånd i vattnet i jämförelse med t.ex. rörisolering eller liggunderlag.

Han är tydlig och ärlig med att dolmen har dessa nackdelar men att de positiva egenskaperna väger tyngre och därav känns han mycket säker i sitt val. Dolmen är en klar vinnare för Robert Wallbert som det bästa flythjälpmedlet vid swimrun.

Nästa fråga till Robert blir naturligt: Hur fäster du dolmen så den inte är i vägen eller påverkar löpningen negativt?

”Du vill att dolmen sitter stadigt mot benet och inte glider ner under löpningen. Jag har trätt en gummilina genom dolmen som jag fäst runt låret. För att den inte ska glida ned under löpningen har jag även fäst en kort gummistropp med hjälp av karbinhake mellan ett midjebälte (vanligt spännband) och gummilinan på dolmen. Dolmen vrids sedan ut på utsidan av låret vid löpningen, det funkar klockrent!” – Robert Wallbert

På bilden nedan ser du hans smarta lösning:

Foto: Linda Dahlhöjd Robert Wallbert i fullfart på GBG-swimrun med sin dolme på låret.

Foto: Linda Dahlhöjd
Robert Wallbert i fullfart på GBG-swimrun med sin dolme på låret.

I tillägg till dolmen använder han liggunderlag som klippts till och stoppats in under kompressions calves för att få extra flytkraft i benen. Han föredrar denna lösning framför neopren calves som han anser är en betydligt tyngre lösning. Neopren calvesen hämmar löpningen rejält enligt Robert medans Magnus Myhrborg är av en helt annan åsikt. Men smaken är som baken och här finns inga rätt eller fel, alla måste hitta det dom trivs bäst med.

Magnus Myhrborg som är en rutinerad swimrunners med inte mindre än 5 säsonger på nacken vet vad han talar om. Är det något han kan så är det just swimrun och som den utrustningsnörd han är så var vi bara tvungna att fråga honom om hans upplevelser och erfarenheter av olika flythjälpmedlen. Idag använder han neopren calves i kombination med dolme.

”Jag förespråkar dolme för det ger mig bra flytkraft och tillåter mig att slappna av i benen och inte använda dem under simningarna, och ja jag behöver all flytkraft jag kan få då vissa swimruntävlingar har simningar upp mot 10 000m” – Magnus Myhrborg

Magnus fäster sin dolme på samma sätt som Robert men han framhäver även att han fått tips från Ulrika Eriksson Icebugs swimrunläger att ha dolmen genom ett elastiskt snöre runt midjan så den kan fästas på ländryggen vid löpning och snabbt plockas ur öglan och sättas mellan låren inför simning. Han ser exalterad ut när han berättar om Ulrikas lösning så vi ser snart nog den lösningen även på Magnus dolme.
Här ser ni Ulrikas smarta lösning:
Foto: Okänd (lånad av tridurance.wordpress.com) Här ser ni Ulrika Erikssons lösning för dolmen.

Foto: Okänd (lånad av tridurance.wordpress.com)
Här ser ni Ulrika Erikssons lösning för dolmen.

Magnus föredrar neopren calves framför liggunderlag eller rörisolering av två anledningar.

”För det första så behöves inte kompressionsstrumpor under träning och tävling då jag anser att jag redan har tillräckligt bra blodcirkulation. Jag kan till och med känna av lättare kramp av just kompression vid träning. Men jag använder mer än gärna kompression för att påskynda återhämtningen. En annan nackdel med liggunderlag eller rörisolering är att de glider runt och riskerar att glida ur strumporna. Jag har flera gånger varit med om att de glidit ur stumporna när jag hoppat i vattnet” – Magnus Myhrborg

Neopren calves var ett enkelt val eftersom de sitter på plats och den modellen från Zone3 som Magnus använder ger inte heller någon kompression. Om det är någon skillnad i flytkraft mellan neopren calves och liggunderlag vet han inte, men det kanske värt att testa? Det som Magnus framhäver som det absolut viktigaste är att det är skönt och ger maximal flytkraft. Benen måste upp närmare vattenytan för att skapa ett bättre vattenläge, för att kompensera mot skorna som sänker benens läge.

Magnus påtalar precis som Robert att neopren calves är tyngre än liggunderlag eller rörisolering men att det inte räcker som nackdel för att konkurera ut neopren calves enligt honom.

Ett annat tips från Magnus är att även lägga liggunderlag på framsidan av låren under våtdräkten för mer flytkraft.
Så, kontentan är att både Robert och Magnus anser att dolmen är det bästa flythjälpmedlet men använder den helst i kombination av flytkraft på framsida vad. Här går åsikterna isär om vad som är bäst och jag tror det är upp till var och en att testa sig fram.
Jag och Julia har helt slopat dolme och kör endast med liggunderlag under kompressionsstrumporna. Vi har kommit fram till att det tar för mycket tid vid växling och insida lår tenderar att bli mycket spänd under simning. Julia får precis som Magnus lätt krampkänningar av kompression under träning så hon har skaffat kompressionsstrumpor med minimal kompression. De hon använder hittar du här.
Vi diskuterar vilt hurvida liggunderlag står sig mot rörisolering som är tjockare.
Bara du kan avgöra om du som vi blir spända av dolmen eller om du känner som Robert och Magnus och hittar ett bra flow i simningen.

Testa på! Har du fler tips eller gör du på något helt annat sätt?
Må gott,
//Emma

2 reaktioner på ”Utrustning swimrun – Dolme, neopren calves, rörisolering eller kanske liggunderlag?

  • Bra genomgång! Det man möjligen missat lite är skillnaden i vikt mellan strumpor och liggunderlag kontra neopren calves, där det sistnämnda hjälpmedlet lätt kan väga 200 procent mer (ja, jag har vägt). Och är det någonting som är viktigt när det gäller biomekaniken för att få till ett energieffektivt löpsteg så är det vikten på delarna nedanför knät (vikt blir alltid viktigare när saker är i rörelse/rotation precis som att det är viktigare att kapa vikt på ett cykelhjul längre ut mot däcket än in mot navet). Fördelen man får av lättare underben är till exempel något som brukar lyftas fram när man pratar om tex kenyanska elitlöpare där man vid studier har funnit att de väger i snitt något mindre än ett traditionellt nordeuropeiskt underben som även har en gnutta neandertalare i sig. Strumpor + liggunderlag är på det sättet mer energieffektivt än calfs i neopren under löpningen även om det sistnämnda kan vara en fördel om det är väldigt kallt då man riskerar att bli stum i muskler och senor vilket gör det svårare att utnyttja deras elastiska energi.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *